Välj område du vill söka inom

[X]

Utfrågning om idrottens betydelse lockade

I dagens utfrågning på Hamnplan berättade Stefan Jansson med humor, ärlighet och värme om sin idrott - rullstolsrugbyn. Han berättade om hur idrottandet påverkat hans självkänsla positivt, lett till ett stort kontaktnät och varit en viktig karriärväg. Dessutom gav han sin syn på tillgänglighet och attityder i samhället.

I ett varmt men något molnigt Visby väntade en förväntansfull skara på rullstolsrugbyspelaren Stefan Jansson när utfrågningen skulle starta. Stefan som siktar mot Paralympics 2012 och närmast har tävlingar i Frankrike, England berättade bland annat för publiken om sina personliga erfarenheter som handikappidrottare och hur viktig hans personliga assistans genom Team Frösunda är, för att han ska kunna leva ett liv som alla andra och samtidigt kunna satsa stenhårt på sin idrott och nå Paralympics 2012.

Syns du inte så finns du inte
För att minska fördomar och ändra attityder i samhället menar Stefan att personer med funktionsnedsättning måste synas mer i samhället:
- Syns du inte finns du inte och det är precis så det är idag, säger Stefan Jansson.

Så ser Stefan på tillgängligheten i samhället
Under 2010 skulle alla enkelt avhjälpta hinder vara undanröjda enligt regeringens uppsatta mål, något som ännu inte uppnåtts. När Stefan fick frågan om hur han ser på tillgängligheten svarade han:
- Vad är egentligen ett enkelt avhjälpt hinder?! Det är ju en subjektiv bedömning vad som hindrar just dig. Jag vill att det ska vara ett samhälle för alla men jag tycker samtidigt att man måste se till möjligheterna och inte låta sig stoppas.

Efter utfrågningen säger Stefan:
- Det känns kul att så många kom och lyssnade. Det känns häftigt att vara här i Almedalen och få vara visa/lyfta hur min situation och vardag ser ut. Det kan handla om hur man bemöter mig eller de hinder som finns i samhället. Men framförallt vill jag visa på de möjligheter som finns och att en funktionsnedsättning inte är lika med ett dåligt liv. Man kan göra det mesta, bara man vill och har rätt stöd.  Det handlar till stor del om att ha rätt inställning, säger Stefan Jansson, informatör Frösunda.

Mer om Frösunda i Almedalen

Text: Anna Burlage Sjöberg

© Frösunda Omsorg AB Postadress: Box 708, 169 27 Solna Telefon: 010-130 3000 info@frosunda.se Cookieinformation