Välj område du vill söka inom

[X]

Vår personliga assistent möter Sasike med popcornmaskinen

Daniel Rausch, personlig assistans i Frösunda, besökte Sasike på Sri Lanka. Sasike, som har en lätt intellektuell funktionsnedsättning, har kunnat starta upp ett eget företag med popcornförsäljning med stöd av Frösunda och Shia. Daniel som läste om Sasike och hans popcornmaskin i Frösundas månadsutskick till medarbetare bestämde sig för att söka upp honom under sin semesterresa till Sri Lanka. Så här skriver Daniel om mötet:

Det är fredag förmiddag i Colombo, Sri Lankas huvudstad och mars som är den varmaste perioden under hela året i Colombo och gör att kylan och snön i Sverige känns avlägsen. Planeringen av resan hit hade redan påbörjats för några månader när jag läste om Sasike Madushanka och Frösundas samarbete med Shia på Sri Lanka. På bilden syns Sasike med sin nya popcornmaskin. Honom vore det verkligen roligt att besöka, tänkte jag.

Satsningen på popcorn engarerar hela familjen
Och nu är jag här i Colombo och det är varmt. Jag sitter och väntar på Mr. Karunasena från Shia som ska hämta upp mig. Han ska ta mig till Sasike, killen med popcornmaskinen. Sasike, som har en lätt intellektuell funktionsnedsättning, bor tillsammans med sina föräldrar. Satsningen att sälja popcorn har blivit ett familjeföretag och Sasike kunde starta sin popcornrörelse efter att ha fått stöd från Frösundas fond för att köpa en popcornmaskin.

På plats hemma hos Sasike och hans familj
Det känns spännande när vi kliver ur bilen i bostadsområdet där Sasike bor. Det skulle kunna liknas vid ett radhusområde och vi behöver gå över en liten å för att komma till rätt hus. När vi kommer fram har inte popcornförsäljningen börjat för dagen än. ”Inte så mycket kunder före klockan 14.00”, får jag höra. Med lite assistans från sin mamma visar Sasike mig hur det fungerar med popcornmaskinen. Jag får veta att en påse med popcorn kostar 10 Rupies (ca 70 öre) och att han kan sälja så många som 50 stycken på en dag. Jag bestämmer mig för att köpa 4 påsar och smakar. Det smakar riktigt gott. Någon minut senare dyker några småkillar upp som vill köpa popcorn och en liten kö bildas.

Ett speciellt möte
Det känns speciellt att träffa människor från en annan kultur. Familjen pratar inte engelska så Mr Karunasena översätt. I vårt samtal försöker jag att rikta mig direkt till Sasike och hans familj när jag ställer frågor, det är ju annars lätt att man istället vänder sig mer till tolken. I efterhand tänker jag att detta är en av de saker jag lärt mig som personlig assistent, att inte tala över någons huvud.

Inne i familjens vardagsrum bjuds jag på en Coca cola och Sasike berättar, med hjälp av sin familj, om sitt intresse för dans och den dansuppvisning han ska ha imorgon. Han visar mig teckningar han ritat och även en trofé som han vunnit i en danstävling. Och det visar sig att vi har samma födelsedag, jag och Sasike, nämligen den 20:e april! När det är dags att gå så får jag en tavla av Sasikes syster som hon vill att jag ska ge till min fru, som tyvärr inte kunde följa med på resan. Det var först efteråt det gick upp för mig att hon troligen hade tagit ned den från en vägg för att ge till mig. Det var verkligen fint gjort och det kändes speciellt att få ge den till min fru Stina.

Glad över att göra skillnad
Kanske är mötet med denna familj det finaste minne på min resa till Sri Lanka; att sitta i deras vardagsrum och känna stämningen, att genom tolken trevande börja lära känna familjen och att få se vilken glädje som en popcornmaskin kan skänka. Jag kunde själv se, och fick även höra, att Sasike verkligen uppskattar att sälja popcorn. För mig känns det viktigt att göra skillnad och jag är glad över att vara med och stödja personer med funktionsnedsättning på Sri Lanka. Personer som Sasike som kan starta sin egen verksamhet ges möjlighet till en helt annan framtid än tidigare.

>> Läs mer om Frösundas samarbete med Shia och hur vi gör skillnad på Sri Lanka

Text och foto: Daniel Rausch

© Frösunda Omsorg AB Postadress: Box 708, 169 27 Solna Telefon: 010-130 3000 info@frosunda.se Cookieinformation