Velg området du vil søke i

[X]

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i gemensam satsning kring aktivitetsersättning

Unga med funktionsnedsättning kommer inte in på arbetsmarknaden. Regeringen planerar nu nya former för att unga ska få jobb. I väntan på de nya reglerna gör Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen en gemensam satsning för att hantera de bristfälliga reglerna.

Enligt Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör, fungerar de reglerna som infördes 2003 så dåligt att de måste rivas upp. Bland annat hamnar alla från särskola där automatiskt i gruppen unga förtidspensionärerna med aktivitetsersättning.

- I det här systemet har vi fått in en hel massa grupper som vi inte hade föreställt oss skulle hamna där. Alla från särskolan hamnar där. De bedöms inte utan ges automatiskt aktivitetsersättning. Det är hjärtskärande att tänka på att de börjar detta redan i 19–20-årsåldern, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender till DN.

Varnade redan för två år sedan
Flertalet nybeviljade aktivitetsersättningar vid förlängd skolgång går till unga pojkar med adhd, asperger eller autism. Denna utveckling varnade man för redan för drygt två år sedan i den statliga utredningen "Brist på brådska". Då föreslog Försäkringskassan att aktivitetsersättningen skulle avskaffas och istället ge Arbetsförmedlingen ökat ansvar för att få fram jobb till ungdomar med funktionsnedsättning.

Regeringen planerar för nya reformer
Idag den 29 mars samtalar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson med bland annat Försäkringskassan och vissa nyckelpersoner från både privat och offentlig sektor kring hur arbetsmarknaden ska förbättras för de ungdomar som har begränsad arbetsförmåga.

De förslagen Försäkringskassan tagit fram studeras nu intensivt av regeringen och går i korthet ut på att:

  • En ny ersättning införs till unga med så omfattande funktionsnedsättningar att de aldrig kommer att kunna arbeta.
  • Arbetsförmedlingen får större ansvar för att hjälpa unga med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden.
  • Aktivitetsersättning för förlängd skolgång ersätts med ett anpassat studiestöd.

Gör gemensam satsning medan man väntar på nya regler
I väntan på regeringens ändring av reglerna gör Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen en gemensam satsning. Bland annat behövs insatser för att förändra attityden inom näringslivet gentemot personer med funktionsnedsättning för att fler ska släppas in på arbetsmarknaden.

Läs DNs artikel ”Unga med funktionshinder får inte riktiga jobbchanser" (öppnas i nytt fönster)
Läs Föräldrakrafts artikel med Ulf Kristensson (öppnas i nytt fönster)

Text: Yrsa Holmén

FAKTA: PENSION FÖR UNGA
■ Aktivitetsersättning är en form av tidsbegränsad förtidspension som ges till personer 19–29 år.
■ I dag har över 26.500 ersättningen. År 2015 har antalet passerat 30.000, enligt Försäkringskassans prognoser.
■ Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång ges till dem som på grund av funktionsnedsättning inte har kunnat avsluta grundskole- eller gymnasieutbildning före juli året de fyller 19 år.
■Varannan som får aktivitetsersättning för förlängd skolgång går sedan över till att få ersättningen för att de saknar arbetsförmåga.
Källa DN

 

© Tiltaksgruppen AS Adresse: Hesthaugveien 24 5119 Bergen Tlf: 90 88 11 00 adm@tiltaksgruppen.no