Logga in

Till toppen av sidan

Frösunda levererar evidensbaserad och kvalitetssäkrad vård för omsorg av barn, ungdomar och vuxna. Vi jobbar alltid för att hitta långsiktiga och stabila lösningar. Många barn och ungdomar som vi kommer i kontakt med, är vana vid att andra bestämmer över deras huvuden. Att inte bli tillfrågade, sedda eller lyssnade på är vardag. Man anses som ett problem och till slut känner man sig också som ett. Det tycker inte vi är okej. På Frösunda Omsorg har vi en tydlig idé – Här låter vi kunden bestämma själv.

Men när vi har med barn och ungdomar att göra, är det inte möjligt att utlova bestämmanderätt i samma utsträckning som för våra övriga verksamhetsområden. Det vi däremot kan lova, är möjligheten att få välja och att få vara med och påverka. Vi lägger stort fokus på att få barnen och ungdomarna att känna sig delaktiga och bygger på så sätt upp förtroende, tillit och respekt.

Vårt uppdrag är att utgå från vad varje individ behöver.

På Frösunda jobbar vi på uppdrag av socialtjänsten, SiS, Migrationsverket och andra placerande verksamheter och myndigheter. På uppdrag levererar vi evidensbaserad och kvalitetssäkrad vård och omsorg av barn, ungdomar och vuxna. Oavsett verksamhet och problematik, så är målet med behandlingen, att individen ska kunna klara sig självständigt och ta ansvar för utbildning, jobb, eget boende, ekonomi, relationer och familj. Vi anpassar vårt stöd efter vad varje enskild individ behöver, och vi jobbar alltid för att hitta långsiktiga och stabila lösningar.  

Medarbetare med kompetens och engagemang.

Ungdomarna märker väldigt snabbt om medarbetarna bryr sig om dem. Därför är de som arbetar här, de som verkligen gör skillnad. Ungdomarna är många gånger besvikna på vuxenvärlden och testar gränserna, vilket gör att våra medarbetare och familjehem måste vara trygga, stabila och uthålliga.

Genom att förstå, är det lättare att hjälpa.

På Frösunda arbetar vi utifrån ett värdegrundsbaserat synsätt och med positiv förstärkning. Vi jobbar med att försöka förstå de bakomliggande faktorerna till ett beteende, för att på så sätt hitta rätt lösningar på problemen. Vi involverar också individen, så att vi tillsammans kan komma fram till hur situationen ska redas ut.

Frösundas placeringsjour finns tillgänglig dygnet runt.

Vår placeringsjour är bemannad dygnet runt, vilket betyder att vi kan hantera och lösa akuta placeringsbehov. Jouren bemannas med kunniga och serviceinriktade placeringssamordnare som kan bistå socialtjänsten med att hitta en lösning på den aktuella situationen. Vår målsättning är att alltid kunna erbjuda bra och stabila lösningar inom alla tänkbara situationer.

Läs Sabinas historia

Att hitta tillbaka och känna tillit igen.

Att hitta tillbaka och känna tillit igen.

De barn och ungdomar som vi träffar, har ofta en relation till sina närstående som är kantade av problem, svek och för tidiga avsked. För att kunna känna tillit igen och våga bygga nya band, är det viktigt att ge varje individ den tid som krävs för att läka. När vuxenvärlden sviker och föräldrar inte är den trygga punkt de borde vara, är det viktigare än någonsin att lyssna till barnet. 

Barn har rätt till sina föräldrar – på sina egna villkor. Det är aldrig vår uppgift att bestämma vilken typ av relationer de ska ha till sina närstående.  

För Sabina, 15 år, har skolan blivit en trygg punkt tillsammans med medarbetarna på Juno, vännerna och syskonen. Samtidigt drömmer hon om en fungerande relation till sin pappa.


När Sabina var 12 år, fick hon kontakt med en äldre kille som ville ha hennes hjälp. ”Ingen kommer misstänka dig”, förklarade han och lät henne fylla fickorna med paket som skulle säljas under dagen.

Till en början hade han rätt. Ingen misstänkte att Sabina, som såg ännu yngre ut än sina 12 år, sålde droger. Hon provade också själv. 

– Jag tog droger för att straffa mig själv. Jag hade skuldkänslor för att jag inte kunnat göra någonting när pappa slog mina syskon. Han slog ju mig också och det fanns inget jag kunde göra för att hindra honom.

Sabinas mamma lider av psykisk ohälsa och låg i perioder på sjukhus. Varannan helg åkte Sabina och hennes syskon till sin pappa.

– Då var det dags att åka tillbaka till helvetet, brukade syrran och jag säga när vi åkte dit. 

Vändpunkten för Sabina kom när hennes pappa dök upp när hon var ute med sina kompisar. Han tryckte henne mot bilen och slog henne inför alla.

Kompisarna ringde polisen och Sabina flyttades till ett fosterhem. Men det var ingen lyckad placering.

– Karln i den familjen var en tjurskalle. Vi bråkade jämt, han skrek och gapade. Han sa åt mig att uppföra mig om jag någonsin skulle få komma hem till mamma igen. Den andra tjejen som också bodde där hjälpte mig att berätta för socialen så att jag fick komma därifrån.

Sabina flyttades till Frösundas HVB-hem Juno. Trots en skakig start på placeringen enligt Socialtjänstlagen, jobbar Sabina hårt med att känna tillit. Relationer och mellanmänsklig kontakt är hennes fokus och därför blir det naturligt Frösundas uppdrag att stötta henne i hennes önskan att känna förtroende och närhet.

– Jag litar på alla kvinnor som jobbar här. Och två av männen litar jag på nu. Jag har verkligen testat dem. Jag har bråkat, skrikit och varit otrevlig. Jag väntade bara på att de skulle skrika tillbaka eller anmäla mig. Men det gjorde de aldrig. Så nu litar jag på dem.

Samtidigt tänker hon mycket på sin familj och funderar över sin relation till sin pappa. Pappan har en beroendeproblematik och en ADHD-diagnos.

– Alla behöver en fadersfigur. Det är inte så lätt att leva utan det. Problemet för mig är att jag vill ha just min egen pappa, när han är ren. Jag litar inte på honom än. Men jag ringde på farsdag och jag ska hälsa på där snart.

I skolan går det bra för Sabina och när hon gått ut nian vill hon bli mekaniker.

– Jag är bäst i skolan nu! Och när jag har gått ut nian vill jag flytta ihop med min bästa vän och gå fordonsgymnasiet.