Logga in

Till toppen av sidan

Bra mellanmål en nyckel till nöjda och glada kunder

På samtliga äldreboenden inom Frösunda har vi utsett kostombud, vilket är en medarbetare som har fått extra ansvar för att säkerställa att de äldre får den mat och näring de behöver. Kostombuden utbildas kontinuerligt av Frösundas kostchef och sprider sedan denna kunskap till sina övriga kollegor.

Lomma kommun arbetar just nu med ett projekt som handlar om mellanmålet betydelse, men även om näringsdrycker. Mot bakgrund av det arrangerades i oktober en särskild mellanmålsutbildning för alla kostombud i Lomma. Utbildningen genomfördes av Frösundas kostchef tillsammans med Orkla Foods.

stephanie fridhVi bestämde oss för att fråga Stephanie Fridh, ett av kostombuden i Lomma hur hur de arbetar med mellanmål på Orion i dag.

Stephanie berättade med glädje att på Orion 2 har mellanmålen verkligen lyft hela avdelningen.

Kunderna mår bättre och dippar sällan nu för tiden. De har ett mycket jämnare näringsintag nu jämfört med tidigare, vilket såklart medför att de är nöjdare och gladare. Och detta gör ju också att det blir lättare att göra saker på avdelningen tillsammans med kunderna. 

Viktras stoppades med mellanmål

När man blir äldre förändras smaklökarna och i vissa fall även aptiten. Stephanie berättar att närmare en tredjedel av det dagliga näringsintaget ska komma via mellanmål. Då är det viktigt att det smakar bra. Vi har en kund som hade tappat en hel del i vikt. Men med hjälp av bland annat Liva protein svartvinbärsdryck har vi lycktas stoppa viktraset och hennes vikt har stabiliserats. Ett kvitto på hur viktigt det är med rätt mellanmål. I dag är såväl kunden som närstående nöjda och kunden tycker att drycken är mycket god och dricker den mer än gärna. 

Gott för alla sinnen

På Orion satsar man mycket på att mellanmålet inte bara ska smaka bra utan även presenteras på ett aptitligt sätt och sprida en härlig doft. Det är därför med spänd förväntan som kunderna frågar, när det är dags för mellanmål, vad har ni hittat på för gott idag? Alla vill vara med och smaka. 

mellanmål i glas

Stephanie har även delat med sig av sin kunskap som hon fick på utbildningen till sina kollegor så det är en ”kamp” om vem som skall få göra mellanmål.