Logga in

Till toppen av sidan

”Det är viktigt att jag är flexibel och anpassar mig efter kundens behov”

Delia Brandell jobbar som personlig assistans på Frösunda Omsorg. Hon har jobbat som personlig assistent i nio år och med samma kund hela tiden.

Delia BrandellVad innebär det att vara personlig assistent på Frösunda?
För mig betyder det att jag är kundens förlängda arm. Deras vardag ska bli så normal som möjligt. Jag hjälper kunden så att hon kan göra sina aktiviteter. Hon är aktiv och rider, simmar och spelar bowling. Sen ska jag också hjälpa henne med mer vardagliga saker till exempel när hon ska äta eller klä på sig.

På Frösunda arbetar vi utifrån kundens fokus, vad betyder det i din yrkesroll? 

Jag ska sätta kundens intressen främst, inte mina egna. Jag ska ge henne min fulla uppmärksamhet. Det är hennes intressen som ska gälla och det är hon som är i centrum. Det betyder ju självklart också att hon får bestämma hur hennes dag ska se ut.

Vilka egenskaper skulle du säga krävs i arbetet som personlig assistent på Frösunda?

Det är många egenskaper! För det första är det tålamod, eftersom enkla saker som till exempel att klä på sig kan ta lång tid. Jag ska vara lyhörd och lyssna. Dessutom är det viktigt att jag är flexibel och anpassar mig efter kundens behov. Sen måste jag så klart vara kunnig så att jag vet vad jag gör och det är viktigt att jag hela tiden lär mig nya saker och utbildar mig inom mitt område.

Vilka är de största utmaningar du ställs inför i ditt dagliga arbete?

Min kund får epilepsianfall och hon gillar att promenera. En gång ramlade hon omkull när hon skulle gå till jobbet. När det kommer till ett sådant tillfälle är det viktigt att inte få panik, utan tänka klart. Som tur var kom det några snälla människor och hjälpte till.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Vi gör ju olika saker och hittar på saker utifrån kundens förmåga och jag får uppleva olika saker som jag inte kan något om. När jag kom tillbara från semestern fick jag en klapp på kinden och hon blev väldigt glad. När kunden blir så glad smälter man helt.

Hur kommer det sig att du valde Frösunda som arbetsgivare?

Det var en slump. Jag var nästan färdig med min utbildning och jobbade i en vecka som vikarie på ett dagcenter. Så ringde föräldrarna till en flicka som var där och frågade om jag ville börja jobba hos henne när hon skulle flytta till eget boende.

Vad skulle du säga är det bästa med att jobba på Frösunda?

Jag trivs verkligen med det jag gör. Jag tillhör ett litet gäng som jobbar mot samma mål: att kundens fokus ska gälla. Vi kompletterar varandra och nu har vi jobbat tillsammans i nio år! Chefen är kunnig och lyssnar vad vi behöver och försöker hjälpa oss.