Logga in

Till toppen av sidan

Köra Porsche på grusväg

Något som jag brukar framhålla för närstående och medarbetare är hur förlånsammad hjärnans informationsbearbetning är vid kognitiv svikt. Vi skulle kunna undvika irritation, ökad förvirring och ångest både hos den drabbade och även oss själva om vi tog mer hänsyn till detta.

Hjärnan kommunicerar i nätverk och gör det genom att fyra av elektriska impulser. I vanliga fall sker överföringen av nervimpulser med en hastighet av 100-150 meter/sekund. Vid kognitiv sjukdom som t.ex. Alzheimers har det saktat ner till 0,5 – 2 meter/sekund. Som att jämföra en Porsche på Autobahn med en trehjuling på en grusväg! Detta är ingenting som syns utanpå och utgör därför en extra stor utmaning för oss som susar fram i Porschen, att förstå och sakta ner för att hålla trehjulingens fart.

Ett annat sätt att greppa detta är att inse att det tar i snitt 21 sekunder för en person med kognitiv nedsättning att bearbeta information. 21 sekunder är lång tid, pröva själv.

Starta mobilens tidtagarur, ställ en enkel fråga som ”Vill du gå ut idag”? och vänta sedan tills 21 sekunder har gått. Det känns säkert ovant att vänta så länge innan man inväntar svar. De flesta av oss brukar inte vänta många sekunder för att ge hjärnan en chans att bearbeta en fråga. Vi ställer nästa fråga ganska omgående ”Det är så fint väder ute, det skulle vara trevligt att gå ut, eller hur”? Vad säger du?

Så innan hjärnan har fått en chans att börja bearbeta den första informationen ”Vill du gå ut idag” så ger vi den ytterligare fakta att jobba med. Inte konstigt alls att reaktionen på vår informations- korvstoppning blir frustration, ökad förvirring eller kanske ett irriterat NEJ.

Ett nej som egentligen inte är ett självständigt val utan ett svar för att få slut på ”tjatet” och de eviga frågorna. Som i sin tur väcker vår frustration osv. Så nästa gång du samtalar med en person som har kognitiv nedsättning, sakta ner porschen och rulla istället fram i långsam takt på grusvägen.

Skribent
Beata Terzis