Logga in

Till toppen av sidan

Blogga – ett sätt att nå ut och få folk att förstå

Fredrik Andersson är blind sedan födseln och har genom sin blogg kunnat beskriva hur vardagen som blind ser ut för honom. Han svarar på frågor man inte visste att man hade, inte vågat eller haft möjligheter att fråga någon om.

fredrik anderssonFredrik har ledsagning hos oss på Frösunda och därmed stöttning för att öka hans delaktighet i samhälls- och kulturlivet. I arbetet med bloggen har Fredriks ledsagare tagit de foton som visar hur han utför olika aktiviteter. Detta för att tydliggöra för hans bloggläsare om hans möjligheter att leva ett så självständigt liv som han vill.

Fredrik, hur kommer det sig att du startade bloggen?­­­­­­­­­­­­­­­­

- Bakgrunden till min blogg om en blinds vardag är att jag fick i uppdrag av Matting, som arbetar med bland annat olika entrélösningar med olika mattor med mera. De har också ett projekt där de arbetar med taktila ledstråk som man som blind kan följa med käppen. I bloggen tar jag upp vardagliga ting i en blinds vardag, allt ifrån hur man exempelvis lagar mat till att sköta en smartphone och dator. Bloggen bygger helt och hållet på mina erfarenheter och för att kunna visa på problem med tillgänglighet har jag gjort studiebesök på köpcentrum och till och med varit i en elaffär och visat på att det inte är så lätt för en blind att köpa exempelvis en tvättmaskin.

Varför valde du att ta uppdraget?

- För att jag såg en chans att visa för personer som inte har någon erfarenhet av personer som är blinda att man kan klara väldigt mycket men också visa vad som kan vara problem i form av hinder när man går på stan, det kan exempelvis vara skyltar som står illa till och man går rakt in i dem.

Hur går det till?

- De hjälpmedel jag använder för att skriva bloggen är en helt vanlig dator där jag har ett särskilt program (kallas skärmläsare) som via syntetiskt tal läser upp informationen på skärmen. Jag har också en särskild display där informationen kommer i blindskrift. Bilder som behövs för bloggen får jag be om hjälp med av min ledsagare.

Varför valde du Frösunda för din ledsagning?

- Jo, jag hade kommunen under lång tid men för cirka 4 år sedan blev jag rekommenderad av en bekant att byta till Frösunda, då han uppgav att det fungerade mycket bra. Jag valde då att ta en direktkontakt med kontoret och byta anordnare, vilket jag inte ångrat! Jag har haft bra kontakt med verksamhetscheferna på kontoret och haft god hjälp vid rekryteringar av nya ledsagare när det har behövts.

Läs gärna mer på Fredriks blogg: https://www.tactileflooring.se/livet-som-blind-av-fredrik-andersson/

Text: Fredrik Andersson och Therése Milton (verksamhetschef på Linköpingskontoret, personlig assistans)

Bild: Fredrik Andersson via ledsagare