Logga in

Till toppen av sidan

Ingen ska bestämma åt mig

För Carolin har möjligheten att påverka sitt eget liv blivit större sedan Frösunda Omsorg tog över driften av hennes gruppboende i Falkenberg. Att få ägna tid åt sina aktiviteter är viktigt för henne. Hon sjunger och skriver låttexter där hon uppmuntrar människor att tänka på hur de uttrycker sig och bemöter varandra.

Carolin är en aktiv falkenbergare som har bott på gruppboendet Möllegatan i snart elva år. Att få ägna tid åt sina fritidsintressen har alltid varit viktigt för Carolin som tycker om både teater, att pyssla, skriva och att sjunga. Sedan 2016 då Frösunda Omsorg tog över driften upplever Carolin att hon fått en ännu större möjlighet att påverka sitt liv. 

– Jag känner att jag får göra mer av de aktiviteter som jag vill. Jag tycker om mitt arbete som jag har på keramiken och så jobbar jag med tidningen för Bräcke, där är jag reporter och fotograf. Jag skriver väldigt mycket, det är kul, vi bestämmer tillsammans.

”Alla är lika mycket värda”

Att sjunga och skriva egna låttexter är något som Carolin ägnar mycket tid åt. När årets Funkisfestival gick av stapeln i Stockholm var Carolin och hennes kompisar gästartister med en egenskriven låt. Inspirationen till sina texter hämtar hon från olika delar i livet.

- Låten ”Alla är lika mycket värda” skrevs för att jag blir trött på människor som retar andra för att de ser annorlunda ut. Vi kan inte hjälpa vad vi föds till. Carolin berättar vidare att medarbetarna finns där och lyssnar då hon upplever att något känns svårt.

- Ibland behöver jag råd för att kunna göra saker och då stöttar personalen mig. Jag tycker det är viktigt att ingen kommer in och bestämmer över vad jag ska göra i min vardag och i framtiden. Då hamnar jag i drömmarnas värld och gör det som jag inte ska göra. Det blir för mycket och då orkar inte jag. Jag vill kunna bestämma själv, ingen ska bestämma åt mig – jag vill vara fri, säger hon och fortsätter:

- Det roligaste på mitt boende är personalen. Att få hitta på aktiviteter och att personalen följer med mig. När jag var på Liseberg förra året hade vi jätteroligt och Sannie fick upp mig i Balder. Hon lärde mig ett knep för att det inte skulle vara läskigt – och det var att man ska sitta i mitten.

”Bättre kille kan ingen ha”

När Carolin inte är på sitt arbete eller ute på aktiviteter umgås hon med sin pojkvän Jonathan. De hittar gärna på äventyr.

- Jag föll för Jonathans charm och att han är så snäll och hjälpsam. När jag tycker saker är jobbigt peppar han mig. Han är också väldigt kärleksfull och ger den romantik alla tjejer vill ha. Bättre kille kan ingen ha! avslutar Carolin.