Logga in

Till toppen av sidan

Karin och Kalle har fått ett nytt liv

Kalle Lilja sträcker fram sin hand när jag hälsar, men han kan inte säga något. En hjärnblödning och en rad medicinska komplikationer för ett år sedan ändrade hans liv radikalt. Då levde 87-åringen ett aktivt liv med sin särbo sedan sju år, Karin Wedebäck, 85. Men det fortsätter de med, på ett nytt sätt.

Det var på stranden i Lomma de träffades för sju år sedan och hade det gemensamt att båda hade knäproteser, så det blev ett givet samtalsämne.

- Sedan ringde Kalle upp och ville träffas igen. Så har det varit sedan dess. Vi träffades på gamla dar, vi bor i varsin lägenhet och vi har gjort mycket trevligt tillsammans, ofta med två andra par, berättar Karin.

Vännernas äkta män har nu dött och Kalle sitter i rullstol och har förlorat tal och en del fysisk förmåga efter hjärnblödningen. Men Karin träffar fortfarande damerna och Kalle är lika intresserad av aktiviteter tillsammans och att komma ut med Karin, men nu sittande i rullstolen. De har fått ett nytt liv, för andra gången.

- Vi går ofta ner till stranden, det kan inte bli så långa färder. I somras tittade vi på alla VM-fotbollsmatcher tillsammans. Sven, som arbetar på Orion2, hade satt svenska flaggan och lagt en tub Kalles kaviar på bordet, berättar hon vidare.

Aktiviteterna är viktiga för Kalles stimulans och Karin kommer på besök varje vecka så ofta hon kan och sitter och pratar om ditt och datt och gamla tider.  Men samtidigt önskar hon att Kalle kunde delta i ännu fler aktiviteter från boendet.

- Det var bara 20 år sedan vi båda slutade jobba och när vi tittar på gamla foton så kommer ju minnena snabbt fram. Det är också en viktig stimulans för honom, säger Karin.

Livet här på Frösundas äldreomsorg Orion är bra, tycker hon, och intygar att Kalle trivs bra. Han har ett särskilt gott öga till ”sin” undersköterska Hamdi som har blivit hans favorit, eftersom hon både tar väl hand om honom och kan skoja. Karin berättar också att Kalle har tre underbara pojkar,  som ofta kommer på besök till pappan.

- Kalle tycker om personalen, det säger han var dag. Men skulle jag få önska så hade jag velat att han hade en lägenhet på bottenvåningen, med utgång mot trädgården, påpekar Karin innan de går ut på en av sina aktiviteter i det gröna och soliga Lomma. Det är dansunderhållning med barn på Amfiteatern, och de promenerar med rullstolarna längs stigen tillsammans med fyra medarbetare och två andra kunder från Frösunda Orion avdelning 2 Det är en helt vanlig dag för Kalle och Karin och för de äldre på omsorgen i Lomma.

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör