Logga in

Till toppen av sidan

Pressmeddelande: Kommunal och Frösunda överens om satsning på undersköterskor

Fackförbundet Kommunal och Frösunda Omsorg har träffat en förlikning på en segdragen tvist och kommit överens om ett avtal om en ökad satsning på undersköterskor inom branschen Vård och behandlingsverksamhet samt omsorgsverksamhet Bransch E. Höjd lönenivå är en konkret åtgärd som det nya avtalet omfattar.

- Vi är positiva till Frösundas initiativ till ett konstruktivt samarbete för att förbättra undersköterskornas situation i omsorgen och är även glada över vårt ömsesidiga samarbete, säger Lars-Sture Johansson, Ombudsman för Kommunal.

Överenskommelsen mellan Kommunal och Frösunda slöts på onsdagen efter en tids diskussioner om hur omsorgsföretaget och fackförbundet kan öka sitt samarbete. Avtalet omfattar att lönenivån höjs från maj månad för en grupp undersköterskor inom vård och behandlingsverksamhet.

Frösunda är det första omsorgsföretaget som kommit till en ömsesidig överenskommmelse med Kommunal om den undersköterskesatsning som fackförbundet har drivit hårt och som legat till grund för tvister inom det berörda kollektivavtalsområdet. Parterna vill nu även utvidga överenskommelsen till att driva ett gemensamt utvecklingssamarbete. 

- Avtalet med Frösunda är viktigt eftersom det lägger grunden för ett långsiktigt och bra samarbete med Kommunal och för att förbättra villkoren och säkra kompetensförsörjningen inom en kvinnodominerad bransch, förklarar Lars-Sture Johansson, Kommunal.

För Frösunda Omsorg är undersköterskesatsningen och kommande samarbete med Kommunal ett led i att kunna höja statusen för undersköterskeyrket och att säkra framtida rekrytering av kompetenta medarbetare till bolaget. En utmaning som såväl Frösunda som Kommunal ser är hur man ska kunna locka ungdomar att välja att arbeta i omsorgsbranschen.

- Vi har många kvinnor som arbetar i omsorgen. Det är ett svårt jobb och vi måste arbeta för att höja yrkets jämställdhet, status och lönenivå. Som arbetsgivare vill vi attrahera de bästa medarbetarna och vi är därför glada att nu kunna träffa detta samarbetsavtal med Kommunal, kommenterar Frösundas vd, Susanne Sidén.

Parterna inleder nu ett nära samarbete för att ytterligare satsa på medarbetarnas villkor inom omsorgen där bland annat samverkansavtal, heltidsarbete som norm skall diskuteras.

 

Ladda ner som PDF

 

För mer information, kontakta:   

Frösunda: Anders Annerfalk, presskontakt Frösunda Omsorg, telefon 010-130 38 91, e-post anders.annerfalk@frosunda.se

Kommunal: Kommunals pressjour: 010 442 71 30