Logga in

Till toppen av sidan

Måltiden – mer än bara maten på tallriken

För många, inte minst för äldre, är måltiderna dagens viktigaste händelser. På Frösunda Omsorg är Linnéa Johansson, legitimerad dietist, en av de som arbetar aktivt för att kunderna på Frösundas äldreboenden ska få en lugn och trivsam måltidssituation.

– På Frösunda tillämpar vi något som kallas omsorgsmåltid. Det innebär att medarbetarna sitter med vid matbordet och äter tillsammans med kunderna för att kunna ge stöd och samtidigt skapa en trevlig atmosfär. Omsorgsmåltiden medför att man äter tillsammans och gemensamt kan prata om maten och uppmuntra kunderna till att äta. Medarbetarna kan också uppmärksamma eventuella förändringar hos kunderna som är kopplade till måltiden, säger Linnéa Johansson.

Mer än bara mat
För att skapa en lugn och trivsam måltidssituation är det flera aspekter som är av största vikt. Det handlar inte bara om själva maten utan också om stämningen runt omkring måltiden.

– Måltiden är så mycket mer än bara maten på tallriken och allt som påverkar måltidssituationen har stor betydelse. Miljön ska vara trivsam och hemlik, uppmuntra till social samvaro och stimulera kundernas aptit, förklarar Linnéa och fortsätter:

– Just nu befinner jag mig mycket på ett av våra äldreboenden. Där kan jag se hur måltidssituationen fungerar i verkligheten. En del i arbetet är att göra måltidsobservationer. Det innebär att jag sitter med vid måltiderna för att göra en subjektiv bedömning av stämningen och atmosfären i rummet. Bland annat tittar jag på dynamiken mellan kunder och medarbetare.

Genom observationerna tar Linnéa fram åtgärder för hur måltidssituationen kan bli ännu bättre för kunderna.

– Det kan exempelvis handla om att något så enkelt som att stänga av diskmaskinen för att minska störande ljud. I andra fall kan det handla om placeringen runt bordet för att dynamiken ska bli så bra som möjligt, avslutar Linnéa Johansson.


Text: Hanna Larsson