Logga in

Till toppen av sidan

Nytt assistansbeslut från Högsta förvaltningsdomstolen

Tre timmars grundläggande behov per vecka är inte tillräckligt för att vara assistansberättigad. Det beslutade Högsta förvaltningsdomstolen tidigare i veckan.

Högsta förvaltningsdomstolen kom den 13 mars 2018 med ett avgörande (i mål nr 1057-17) som innebär att tre timmars grundläggande behov per vecka inte är tillräckligt för att ha rätt till personlig assistans från kommunen. Detta trots att de aktuella hjälpbehoven rörde toalettbesök, hårtvättning, tandborstning, nagelvård och motsvarande väldigt privata och integritetskänsliga hjälpbehov.

– Detta är ett avgörande som vi inom Frösundas kundstöd har väntat på länge. Förhoppningen har givetvis varit att det skulle räcka med tre timmars grundläggande behov per vecka när det är fråga om de allra mest privata och integritetskänsliga delarna av det dagliga livet, berättar Linda Olofsson, jurist inom Personlig assistans på Frösunda Omsorg.

Det ska samtidigt framhållas att Högsta förvaltningsdomstolen har framfört att det alltid ska göras en individuell bedömning i varje enskilt fall för att avgöra om en person har rätt till personlig assistans samt att hjälpbehov av den karaktär som var aktuell i just detta mål, inte var tillräckligt omfattande för att ge rätt till personlig assistans. 

– Det är därför fortfarande oklart om tre timmars grundläggande behov per vecka i ett annat mål skulle kunna vara tillräckligt för att beviljas personlig assistans från kommunen. Vi vet heller inte hur Högsta förvaltningsdomstolen hade dömt om de grundläggande behoven i aktuellt mål varit i större omfattning. Hade det varit tillräckligt om det hade rört fyra eller fem timmar per vecka? Det kommer att krävas ytterligare rättspraxis för att klargöra detta, avslutar Linda Olofsson.

 

Läs mer här.