Logga in

Till toppen av sidan

”Så fort det blir jobbigt så skriver jag någonting”

Hon skriver dagbok, bloggar och är nu inne på sin tredje bok. För Yolanda Christoffersson har skrivandet haft en betydande roll genom hela livet.

Favoritämnet i skolan var alltid svenska och sedan sjuårsåldern har Yolanda Christoffersson skrivit dagbok. Vid 17 års ålder startade hon en blogg och ett par år senare gav Yolanda ut två böcker innehållandes noveller och dikter som hon illustrerat själv med egna målningar. Den första boken ”I skuggan av glas skör som en siluett” gavs ut 2014, och 2015 kom andra boken ”Alternativt”.

– Skrivandet betyder jättemycket. Så fort det blir jobbigt så skriver jag någonting. I dagboken eller på bloggen. Jag skriver om det mesta i mitt liv, jag skäms inte för någonting egentligen. Men det som står på bloggen är lite mer genomtänkt än det som står i dagboken, säger Yolanda Christoffersson.

När Yolanda var sju fick hon diagnosen Aspbergers syndrom och upplevde svårigheter med motoriken. På låg- och mellanstadiet berättar hon om utanförskap och i högstadiet blev hon mobbad.

– På gymnasiet blev det en nystart, men jag hade svårt att fokusera på det sociala och plugget, så jag blev utbränd. När jag var 16 fick jag min första depression. Sedan dess har jag gått i DBT och KBT, varit inlagd på den psykiatriska slutenvården och fått diagnosen bipolär sjukdom typ 2.

”Jag känner mig trygg här”
I dag mår Yolanda mycket bättre, men vägen hit har varit tuff. Det tidigare boendet beskriver hon som en mardröm.

– Jag ville ta livet av mig, personalen var jätteotrevlig och förstod inte alls. Jag blev helt instängd i min lägenhet och hade jättemycket tvångstankar. Det var en enorm lättnad att komma därifrån.

Ett par månader efter att Yolanda hade lämnat boendet, hittade hon Glädjevägen där hon har bott sedan 2013.

– Jag var helt förstörd när jag kom till Glädjevägen gruppbostad, jag hade svårt att lita på folk. Men jag trivdes väldigt bra från början och jag känner mig trygg här. Förutom om jag har ångest, då trivs man ingenstans. Men jag har väldigt tur, alla som bor här är gulliga.

Ger ut sin tredje bok
Just nu arbetar Yolanda med att färdigställa sin tredje bok. Titeln vill hon ännu inte avslöja, men hon berättar att det är en självbiografi.

– Boken är mest till för att hjälpa andra, men den är viktig för en själv också. Mina föräldrar tycker att jag ska skriva en vegansk kokbok också eftersom jag kan det estetiska. Jag slutade att äta kött när jag var tio och sedan ett år tillbaka är jag vegan. Jag gillar att laga mat om det går snabbt, avslutar Yolanda.

… Och om det blir en kokbok framöver undertecknad Yolanda återstår att se, till dess väntar vi med spänning på hennes tredje bok!

 

Text: Hanna Larsson