Logga in

Till toppen av sidan

Barbro skildrar livet på äldreboendet i blyerts

På Frösundas äldreboende i Haninge bor en före detta bildlärare som fått raketfart på sitt konstnärskap. Barbro Ingelström kommer från Haninge och har blivit trogen sin hemkommun hela sitt liv. Nu bor hon på Hanveden vård- och omsorgsboende som drivs av Frösunda omsorg. Snart åttio år gammal håller hon nu en utställning med femtio porträttbilder av dem hon möter varje dag.

Pennorna kom fram igen

När Barbro och hennes man flyttade till Frösundas vård- och omsorgsboende för två år sedan var det inte ofta hennes penslar och pennor kom fram ur byrålådan. Och när hennes man gick bort efter en tid minskade lusten än mer. Men efter ett tag började hennes barn uppmuntra henne att åter skapa konst. ”Du kan väl måla några julkort, mamma”, tyckte de.

Till en början skedde allt lite i hemlighet. Barbro gick omkring på äldreboendet med sitt block och sina pennor utan att någon fattade vad hon höll på med. Men efter ett tag började allt fler förstå att hon tecknade porträtt av sina medboende och personalen. Till och med en hund fick sitt porträtt i blyerts!

En utställning tog form

Frösundas driftsansvarige, Ulrika Wiklander, blev imponerad av Barbros skapande. 

– Jag sa till Barbro att hon borde ställa ut sina teckningar, de var ju så fina, minns Ulrika. Till en början var Barbro inte intresserad. Men allt eftersom porträtten blev fler började tanken växa hos Barbro. Och till slut beslutade hon sig för att bjuda in alla på Hanveden, personalen och gamla vänner till en vernissage.

– Ulrika har uppmuntrat mig jättemycket i det här, säger Barbro. Det var aldrig ett projekt, det bara blev så här. 

Alla bilder skänks bort

På vernissagen var det fullt med besökare, både de som bor på Hanveden och personal, men även gamla vänner och släktingar till Barbro. Det serverades snittar och cider och alla letade efter de bilder som föreställde dem själva. 

Bild på Barbro

Utställningen varar fram till jul och då ska alla ”modeller” få sitt porträtt har Barbro bestämt.

Barbro hälsar att alla är välkomna att titta på utställningen på Hanveden.