Logga in

Till toppen av sidan

Grattis Stina! Du vann Omsorgspriset

Frösundas Stina Göransson har tilldelats Uppsala kommuns Omsorgspriset 2019. Den 24 maj klockan 15, togs hon med total överraskning då hon mottog priset. En delegation från kommunen och Sveriges radios P4 uppvaktade henne mitt i ett medarbetarmöte.

Grattis Stina, du vann på ditt engagemang!

I 16 år har Stina Göransson arbetat med personer med funktionsvariationer och hon är sedan länge en uppskattad ledare av såväl kunder som kollegor och närstående på Frösundas fem gruppboenden i Uppland.

Men den här fredagen ska hon sent glömma. Prick klockan tre på eftermiddagen knackade det på dörren till det möte hon ledde med sina medarbetare. In kliver sex kommunrepresentanter med Angelique Prinz Blix, ordförande i omsorgsnämnden, i spetsen tillsammans med Radio P4 Upplands reporter. Hon läste upp nomineringen i Sveriges Radios direktsändning.

– Stina stod ut i konkurrensen med den glädje och kvalitet hon skapar för brukare, medarbetare och närstående, kommenterade Omsorgsnämndens ordförande i radion.

Den fina utmärkelsen Omsorgspriset 2019, som 24 personer var nominerade till, handlar om Stinas enorma engagemang, att hon alltid lyckas skapa delaktighet och få såväl boende som medarbetare att må bra. Många i hennes omgivning talar om hennes aldrig sinande förmåga att skapa nya och stimulerande aktiviteter för kunderna, att lära dem att engagemang lönar sig. Det har fått oerhört positiva effekter på deras livskvalitet, hälsa och sociala förmågor.

Hur kändes det att få ta emot Omsorgspriset?

– Jag är jätteöverraskad, faktiskt lite chockad. Men det här får alla på våra boenden i Uppland dela med mig. Det är många som skulle vara värda priset, jag är bara en bricka i spelet, svarar Stina med uppriktigt ödmjukhet.

Men varför tror du att just du får priset?

– Kanske för att jag vill att alla ska ha det bra här och att våra kunder ska få möjlighet att prova på allt som vi andra kan göra. Jag tycker att jag har det bästa jobb man kan ha, och tycker aldrig att det är tråkigt att gå till jobbet.

Men Stina sticker hela tiden in exempel från gruppboendets vardag. Hälsoresan, som pågått i ett antal år, är ett sådant exempel där Stina entusiasmerade de boende att ändra sina liv. Det fick de tidigare överviktiga unga personerna på gruppboendet på Jan-Eriks väg att lära sig mer om att kost och rörelse kunde påverka såväl vikt som humör och självförtroende positivt.

Efter att Martin och Samih på Jan-Eriks väg hållit föredrag för de andra fyra gruppboendena om vilket bra liv de har idag, har även de börjat tillämpa samma hälsosamma vardag, med löpning, rörelse och hälsosam kost.

– En annan aktivitet som Stina föreslog mötte kundernas brist på sociala kontakter utanför boendet. Hon lät de fem boendena bjuda in varandra till dans, fest, talangjakt och umgänge. Plötsligt knöts nya band och vänskapsförbindelser, och livskvaliteten ökade för de personer som annars brukar vara förhindrade ett rikt socialt liv.

För Frösunda Omsorg betyder utmärkelsen som Stina förärats mycket i verksamheten. Affärsområdeschefen för Funktionsnedsättning, Christine Rosencrantz kommenterar:

– Stina är ett fantastiskt fint exempel på hur det är att arbeta med Frösunda Omsorgs koncept kundens fokus. Vi är väldigt stolta över både hennes arbete och det välförtjänta pris hon nu har fått motta.

– Att få det här priset är som att vinna mycket pengar, det visar att ett starkt engagemang ger resultat, och det brinner jag för, avslutar Stina, som sedan tre månader har fått ett större ansvar på Frösunda Omsorg som tillförordnad verksamhetschef för de fem gruppboendena i Uppland, efter Vanja Linderlöf, som blivit regionchef. Ja, utan Vanjas stöd hade jag nog inte fått Omsorgspriset.

Pengar fick Stina också, 10000 kr ingick i den fina utmärkelsen.

– Va, får jag pengar också, utbrast Stina i radions direktsändning.

Uppsala kommuns omsorgsnämnds motivering till valet av Stina Göransson:

”Stina får omsorgspriset för sitt brinnande engagemang för sitt arbete och för de brukare hon arbetar med. Stina har en unik energi som aldrig verkar ta slut. Hon satsar helhjärtat på att brukarna ska ha en meningsfull vardag, nå sina mål och ha ett gott liv.

Stina lägger stor vikt vid att brukarna ska bli så självständiga de kan. Att se till deras delaktighet och inflytande är en viktig del i hennes arbete.

Stina är fantastisk på att stötta och peppa och genom att vara den person hon är sprider hon en stor arbetsglädje på arbetsplatsen. Stina tycker det är viktigt att ta tillvara på varandras olikheter, kompetens och erfarenheter. Hon skapar ett klimat där alla känner sig sedda.

Stina är en stor favorit och väldigt uppskattad av våra brukare, medarbetare och närstående. Hon anordnar olika aktiviteter och har i och med det gett brukarna möjlighet att träffa nya vänner och utöka sitt sociala nätverk, som i sin tur leder till en förhöjd livskvalitet.

Stina bemöter brukarna med glädje, nyfikenhet, engagemang, omtänksamhet, tydlighet och respekt.

Angelique Prinz Blix (ordförande i omsorgsnämnden)