Logga in

Till toppen av sidan

Vanja stärker medarbetare i sin nya RC-roll

Efter fem år som uppskattad verksamhetschef på gruppboendet Jan-Eriks väg i Storvreta har Vanja Linderlöf tagit klivet upp som ny regionchef för Funktionsnedsättning norra Sverige.

Vanja har haft RC-rollen i en vecka när vi pratas vid, men hon är ändå inte helt ovan vid jobbet att ansvara för sex enheter i Gävle, elva i Uppsala och en i Lycksele, där hon nu ska undersöka möjligheterna för en expansion.

- Jag var ställföreträdande RC för Anja Sundin i tre månader förra året, så helt nytt är det inte för mig. Men jag är väldigt glad över förtroendet att utses till regionchef.

Om rollen känns hemtam, så beror det mycket på att hon redan känner och har samarbetat med de flesta medarbetarna i region norr, och alltid i nära samarbete med sin tidigare RC Anja.

- Det känns väldigt naturligt, vi har väldigt bra medarbetare och jag har arbetat som coach, ledare och med team sedan länge. Nu vill jag fortsätta den utveckling vi har haft, den är också bra för våra kunder, förklarar Vanja.

Hon verkar redan stormtrivas i nya rollen, känner att hon själv har utvecklats i sina chefsroller. På frågan om vilka egenskaper hon tar med sig som RC, svarar hon:

- Jag tycker att jag är driven och engagerad, och jag tänker fortsätta på den vägen. Ledarskapet är viktigt för mig. Jag vill vara coachande, skapa delaktighet och glädje i arbetet för våra medarbetare. Det ger de bästa förutsättningarna för att också våra kunder ska må bra, menar Vanja.

Hon berättar hur hon också har brunnit för att skapa nya aktiviteter för kunder och att de kommit långt med det i Uppsala. Gruppboendena i Uppsalaområdet har bjudit in varandra till egna fester och danser och på så sätt har kunderna fått många nya vänner, något som kan vara svårt annars.

Det och många andra anledningar, som ett lärande ledarskap och medarbetarfokus där alla görs delaktiga och medansvariga, låg säkert bakom att Jan-Eriks vägs gruppboende nominerades till Omsorgspriset i Uppsala kommun förra året. Det var nog heller ingen oviktig bakgrund till att Vanjas mångåriga medarbetare Stina Göransson på Jan-Eriks väg kunde vinna Omsorgspriset i år, alldeles nyligen. Här i Uppsala hamnar Frösundas medarbetare också alltid högt på undersökningar om trivsel och bemötande hos kunder och närstående.

- Det här är en bra region, alla känner alla, vi har verkligen kundens fokus och förstår vikten av kognitionskunskap. Det gör att det inte känns som en utmaning att ansvara för region norr, utan bara som roligt och utvecklande, avslutar Vanja.

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, Kommunikatör