Logga in

Till toppen av sidan

Musikfest på äldreboendets balkonger

Musiktillställningar är en mycket uppskattad aktivitet på äldreboenden, men i rådande tider krävs nya och kreativa lösningar för att ge kunderna möjlighet att tillsammans kunna glädjas av sång och dans. Som på Gutasund, där kunderna fick njuta av en utomhuskonsert från balkongerna.

Förra veckan fick Gutasund, Frösundas äldreboende beläget strax utanför Uppsala, ett mycket uppskattat besök av uppsalamusikanterna Anna-Karin ”Ako” Nytell Oldeberg och Anders ”Grosse” Grohterus. Medan musikanterna spelade och sjöng i trädgården, spreds publiken ut på boendets balkonger. Några kunder satte sig i solen på innegården, men givetvis på flera meters avstånd från musikanterna. Även SVT var på plats för att dokumentera äldreboendets musikfest.

– Det känns jättebra att vi kan vara ute eftersom vi vet hur mycket glädje musiken kan ge de äldre. Hittills räknar vi med att hinna med ett 30-tal boenden under april och maj, säger Anna-Karin ”Ako” Nytell Oldeberg, till SVT.

Gårdskonserten blev mycket uppskattad av både kunder och medarbetare.

Det var fantastiskt med sång och dans i solen. Både personal och kunder såg ut att njuta. Det var ett bra inslag som ger energi i dessa tider, säger Alfred Bjernulf, legitimerad fysioterapeut på Gutasund.

Hur är det annars på Gutasund i rådande tider?

– Det är som vanligt förutom att vi inte har några besökare och inte träffas mellan avdelningarna, så det blir mer lokala aktiviteter för kunderna. Vi försöker skapa känslan av att allting är som vanligt, till exempel genom att fira påsk som vi brukar. Just nu har vi inget fall av corona.

Är det några andra aktiviteter som sprider extra glädje i dessa tider?

–Under påsken målade vi ägg, det blir många pysselaktiviteter, det är bra ur kognitionssynpunkt också. Vi har sittgymnastik dagligen på varje avdelning, det gäller att aktivera för att hålla humöret uppe!

Hur möjliggör ni kontakten mellan boende och närstående?

– Videosamtal! Många närstående tycker det är väldigt jobbigt att inte kunna komma hit, så vi har ökat informationen. Nyhetsbrevet kommer veckovis nu istället för en gång i månaden och vi har mer aktivitet på vårt instagramkonto, vilket är väldigt uppskattat.

Se SVT:s reportage: Efter besöksförbudet – här njuter äldre av utomhuskonsert