Logga in

Till toppen av sidan

Frösunda Sätraåsen

Frösunda Omsorg har nu öppnat ett helt nytt vård- och omsorgsboende i Sätraåsen med 72 platser för framtidens äldreomsorg i Gävle. Det nya boendet är utvecklat för äldre personer med demenssjukdomar och kognitiv nedsättning.

Vi är framtidens äldreboenden

Funktionellt, familjärt och tryggt – så kan man sammanfatta vårt nya äldreboende Sätraåsen. Allt är nybyggt och genomtänkt in i minsta detalj.

Tomten och lokalerna rymmer en mängd trevliga utrymmen för olika aktiviteter. Trädgård, spa, bibliotek, växthus, solrum och boulebana, för att nämna några.

Vi har tillgång till den senaste välfärdsteknologin för bland annat personlig säkerhet och informationshantering. Men det finns också tillfällen då vi tar in gamla beprövade metoder för att höja livskvaliteten.

Boendemiljön är utformad under ledning av Frösundas sakkunniga inom demens och kognition (kunskap om hjärnans informationsbearbetning).

Se filmen om livet på Sätraåsen

Det viktigaste rummet – uterummet

En fjäril landar på kanten till vattenspegeln och dricker lite innan den fladdrar vidare till en clematis som växer i skuggan av pergolan. Jordgubbarna på födelsedagstårtan glänser röda. De har Gustav odlat själv på odlingsbäddarna och på håll hörs rösterna från Gerda och Lars på boulebanan. Bägge vill gärna vinna. Så här skulle en sommardag på Sätraåsen kunna se ut. På vintern sitter du kanske hellre i växthuset med en kopp kaffe och laddar upp inför Brynäs hemmamatch som snart går av stapeln på andra sidan gatan.

Våra äldreboenden har lagt extra omsorg på att skapa utemiljöer som är rofyllda och harmoniska, samtidigt som de stimulerar sinnena och bjuder in till aktivitet och samvaro. På Sätraåsen finner du en ideal kombination av detta.

Vi tar hand om dig – dygnet runt

På Sätraåsen finns vårt vårdteam som har till uppgift att ta hand om dig. Vi har undersköterskor på plats dygnet runt och egen sjuksköterska på plats sju dagar i veckan, verksamhetschef, arbetsterapeut och fysioterapeut.

Vissa medarbetare har även ansvarsroller som måltidsvärd, aktivitetssamordnare, läsombud, hygienombud och dokumentationsstödjare.

Sommar och sol året om

Det är november och blötsnön faller i mörkret. Men du sitter vid en fiskebod i solskenet med en fruktdrink i handen och lyssnar på vågskvalp och måsar. Hur är det möjligt?

Som enda äldreboende i Gävle kan Sätraåsen erbjuda ett rum för solterapi. Det är inrett i skärgårdsstil med väggtapet som föreställer en plats vid gävlekusten. Bekväma stolar står framför de små fiskebodarna som är behängda med fiskeutrustning vilket gör upplevelsen fullkomlig. På en knappanel kan du välja olika sorters sol. Förmiddagssol, den varmare middagssolen eller varför inte en kvällssol med lite rödare ljus?

Ljuset är inte skadligt, men kanske vill du ändå ta på dig ett par solglasögon som finns att låna? Och nu ska du bara luta dig tillbaka och glömma att det är november för en stund.

Skäm bort dig på vårt spa

I vårt eget SPA Estraden kan du njuta av många nyttiga och sköna behandlingar såsom fotvård, nagelvård och hårvård. Massage, spabad eller sminkning kan också sätta guldkant på tillvaron.

Kanske ska du få extra fint besök och då vill du vara extra fin. Klippa håret, ta ett bubbelbad eller få naglarna filade och målade?

Fortsätt leva ett aktivt liv

Vem har sagt att det ska vara tråkigt att bli äldre? För den som orkar och har lust finns det närmast ett oändligt antal aktiviteter för den som bor på Sätraåsen.

En av fördelarna med att bo här är att inte behöva vara ensam. Du kan välja mellan det stillsamma och enskilda i din lägenhet eller att umgås med grannarna i de gemensamma utrymmena. Våra aktivitetsombud har som uppgift att erbjuda dagliga aktiviteter som passar oavsett vilka förutsättningar du har.

Exempel på aktiviteter:

 • Promenader och vistelse i trädgården
 • Gympa och rörelseträning i grupp
 • Ljusterapi i solrummet
 • Firande av högtider och helger
 • Odling på odlingsbäddar eller växthus
 • Sång, musik och dans
 • Spela på boulebanan
 • Filmvisning
 • Sällskapsspel och bingo
 • Spa med frisör och fotvård
 • Skapande konst... etc

Slå dig ner i vårt bibliotek

I ett bibliotek ska det väl alltid vara tyst och stilla? Det tycker inte vi. För här spelar vi ibland bowling – eller fia med och utan knuff. Fast oftast är detta ett rum för läsning och kontemplation.

Du kan också slå dig ner i den trivsamt inredda caféhörnan med några av dina vänner. Om någon vill, är det givetvis tillåtet att agera värd-/värdinna och hålla kafferep i lokalen.

Så varmt välkommen till Sätraåsens bibliotek, oavsett om du vill ha en lugn eller lekfull stund!

Den viktiga måltiden och den goda maten

På Sätraåsen är vi måna om att servera goda och genomtänkta måltider. Menyerna har sitt ursprung i den klassiska svenska husmanskosten och ibland plockar vi även in smaker från andra länder.

För många tillhör måltiderna dagens viktigaste stund vilket vi tar stor hänsyn till i såväl planering som genomförande. Vi samlas för att njuta av det hembakta fikabrödet och nybryggt kaffe eller kanske en god smoothie. Våra kostombud har som uppgift att tillgodose en lugn och trivsam måltidsmiljö där stämningen runt bordet är minst lika viktig som maten som serveras.

Vi lägger stor vikt vid dukningen och att skapa en lugn och trivsam atmosfär. Vi serverar även nyttiga och läckra mellanmål.

Inred din egen lägenhet som du vill

För många kan det vara en stor omställning att flytta från sitt hem där man bott kanske i decennier. Det absolut viktigaste för oss är att du ska trivas med ditt boende här.

Din lägenhet är praktiskt planerad för den som har, eller kanske kan få, rörelsehinder. Och det är du bestämmer hur du vill möblera.

Lägenheterna på 30 kvm är ljusa, fräscha och utrustade med ett stort anpassat badrum, eget pentry, specialanpassad säng och sängbord. Det finns också två garderober och ett säkerhetsskåp i lägenheten. Du inreder din lägenhet själv för att det ska bli personligt och kännas som hemma.

Vissa detaljer är speciellt utformade för att vägleda en person med demens, till exempel kontrasterat kakel som markerar toalett och handfat.

 • Fakta om boendet
 • Kontaktperson
 • Karta
 • Ladda ner

Information om boendet:

Område: Sätraåsen

Antal platser: 72

Omsorg: Demenssjukdom

Innehåll: SPA, solrum, trädgård, balkonger, boule m.m

Inflytt: Januari/Fabruari 2020

Verksamhetschef

Tel: 010-130 30 08
E-post: satraasen.vc@frosunda.se

Hitta till oss:

Gavlehovsvägen 12
806 33 Gävle

Anmäl ditt intresse här

Vi på Frösunda tar din integritet på största allvar. Vi använder information som samlats in för att ge relevant information i dessa processer. Vi använder också informationen till att analysera resultat och information för att förbättra vårt arbete och arbetssätt. Vi använder alltid data på ett sätt som är så integritetsskyddat som möjligt. Informationen lagras säkert och i enlighet med GDPR och de lagras endast så länge som det är relevant. Du kan närsomhelst få tillgång till eventuell lagrad information om dig och har möjlighet att uppdatera, ändra eller radera denna information.