Logga in

Till toppen av sidan

Skillnad mellan mat och måltid är det som är viktigt!

Alla som bor hos oss har rätt till bra mat och att vi har förmågan att förvandla den goda maten till en måltid är av största vikt.

Hur vi dukar med tydliga kontraster, hur vi skapar tydlighet för alla kunder med kognitiv svikt och hur vi ordnar med belysning så man tydligt ser vad som finns på bordet och på tallriken. Alla dessa punkter spelar stor roll.

Vi ska inte glömma ljuden som hör till förberedelser av maten. Skramlet av kastruller, hur vispen låter, potatisskalarens ljud och hur vatten spolas i kranarna är ljud som i princip har låtit  lika under alla tider och dem har vi hört sen vi låg i magen. Tydliga signaler på att det snart blir mat!

Att kunna läsa dagens meny eller få den förklarad för sig och då med alla tillbehör är en mycket bra start på en måltid. Man kan föreställa sig smakerna och hur det kommer att se ut på tallriken. Det är mat man känner igen och därav har i sin minnesbank. Smaker är ett ibland ett svårt kapitel eftersom vi förändras när vi blir äldre och några av de saker som händer är att vi får sämre salivproduktion och att smaklökarna inte är lika alerta, sen kan mediciner också förvränga smaker. Men med en distinkt smaksättning så skall detta minimeras.

Viktigt att man själv får bestämma sin portionsstorlek och även var på tallriken maten ska ligga. Var ska såsen vara; på potatisen eller på köttet/fisken? Detta är en fråga som kan vara nog så viktig för att jag skall uppskatta maten och tycka att den lockar mig att äta precis som portionsstorleken gör.

Att få social gemenskap vid måltiden är viktigt och att hela måltiden blir en helhetsupplevelse. Måltiden och gemenskapen ska locka till matlust och det som kan göra att man stoppar ytterligare en tugga i munnen och kanske vågar smaka något som annars hade känts främmande. Vid måltiden deltar omsorgsmedarbetarna som trygghet, stöd och hjälp.

Mellan de tre huvudmålen lockar vi med mellanmål som är salta eller söta. Ibland har vi ett tema under en vecka för att locka till att smaka nya smaker i samband med en aktivitet.

Vi har ett ansvar som vi tar på fullt allvar i att tillgodose all den energi och näring som våra kunder behöver över dygnet. Vi följer de rekommendationer som finns och erbjuder mat och mellanmål vid ett stort antal tillfällen per dygn.

Att få i sig bra mat, i lagom intervaller, gör att så mycket annat blir möjligt. Man orkar kanske gå en promenad, delta i en aktivitet eller träna upp sina färdigheter. Bevara det friska så långt det är möjligt.

Vi äter eller dricker nästan alltid när vi träffas i olika sammanhang och denna gemenskap måste få fortsätta även när vi bor på ett särskilt boende.