Logga in

Till toppen av sidan

Att vara närstående och välja boende.

Det är inte alltid lätt att se sina nära bli äldre och inse att det bästa vore om de fick bo på ett boende för att klara vardagen. Som närstående är det ofta du som måste driva processen om ett nytt boende, ett nytt hem. Men det är inte alltid som en flytt anses som något positivt för den som det gäller. Då är det lätt att känna dåligt samvete och tveksamhet inför förändringen. På Frösunda hjälper vi dig gärna att prata med den som ska flytta in och även du kan få stöttning av våra psykologer.

Kraven är givna. Boendet man letar efter ska vara trivsamt och hemtrevligt, samtidigt som vården och omsorgen ska vara av högsta kvalitet. Maten ska vara bra, miljön vacker och våra medarbetare ska visa värme, engagemang och respekt. Men hur ska man veta om det verkligen är så? Man har ju läst i tidningarna hur äldre behandlas och hur dagens äldreomsorg fungerar.

Vi tror oss veta hur dina tankar går. Vi känner också samma oro, för vi läser också tidningarna. De missförhållanden som uppmärksammas, gör precis lika ont i våra hjärtan. Det är aldrig okej och det finns aldrig någon förmildrande förklaring. 

Tack och lov är den bilden inte sanningen för de allra flesta boenden. Tvärt om. Majoriteten av alla boenden i Sverige drivs med hög kompetens och mycket värme, oavsett om de drivs av kommunen eller en privat omsorgsgivare. 

För att du som närstående ska kunna känna trygghet och lita på oss, finns vi tillgängliga för samtal om du har frågor eller funderingar.  

Vi låter dig som närstående säga vad du tycker. 

Vad vi säger om oss själva, är kanske av mindre betydelse. Det som verkligen räknas är vad de boende tycker och tänker om oss. Vi mäter därför regelbundet kundnöjdheten och redovisar alla resultat. Vi gör det för att kunna ge en sann bild och för att också förbättra oss om det skulle visa sig att våra kunder inte är helt nöjda. På Frösunda Omsorg är vi transparenta med all typ av information eftersom vi inte har något att dölja. 

Läs vad våra kunder säger »

Att flytta från hemmets trygga rum.

Vi vet hur svårt det kan vara att acceptera att man som äldre behöver extra hjälp för att klara vardagen. Vi vet att det inte bara är att packa väskan och flytta. Innanför hemmets väggar finns tryggheten, minnena och i många fall ett helt liv. Som närstående är det kanske du som är den som måste föreslå ett anpassat boende och kanske möts du av motstånd och besvikelse. Trots att du bara menar väl och gör det för att din närståendes säkerhet ska kunna garanteras, får man ofta dåligt samvete. Funderar du på hur du ska kunna göra detta på bästa möjliga sätt, kontakta gärna vår psykolog, Beata Terzis, beata.terzis@frosunda.se. Att få stöttning och att ha någon att prata med, som har lång erfarenhet inom detta, kan vara en enorm befrielse. 

Vårt bästa tips är att ni tillsammans åker ut till det boende ni är intresserade av och gör ett besök. Att få se och uppleva en miljö är starkare än att bara läsa om den. Intrycket blir så mycket djupare i verkligheten, än om man bara tittar på bilder. 

Kontakta verksamhetschefen på det boende du vill besöka, för att få ut så mycket som möjligt av ert besök.  

Du ska också känna trygghet. 

När du är på besök ska fokus vara på att umgås tillsammans med din närstående. Vill ni ta en promenad, fika i trädgården, lösa korsord, plantera eller hitta på något annat tillsammans, är det såklart inga problem. Tvärt om. Vi hjälper också gärna till med att anordna aktiviteter om det är något speciellt ni vill göra. Vill ni äta lunch eller middag tillsammans ordnar vi det. Som närstående ska du inte behöva känna oro och fundera på om omsorgen är tillräckligt bra. För oss på Frösunda Omsorg är det viktigt att du litar på oss och får den avlastning du behöver. Vi är därför noga med att det ska vara enkelt att få kontakt med oss, både på plats på boendet och via telefon. Du är alltid välkommen att ställa frågor eller om du bara vill kolla hur din närstående mår. Vi finns här för er båda. 

Närstående till redan boende.

Har du frågor, är det något du inte är nöjd med eller vill du komma med förslag eller idéer, så är du välkommen att kontakta vem du vill inom Frösunda Omsorg.